SLG CeljeSLG Celje

Za zaveso 2008/2009

Minca Lorenci

Nagrada strokovne žirije za najboljšo igralko v sezoni 2008/2009 v skupnem projektu Za zaveso SLG Celje in NT RC za vloge v predstavah Čarovnice, Hiša Bernarde Alba in Samorog.

Obrazložitev:

Minca Lorenci je v pretekli gledališki sezoni številne uspešne kreacije vlog, ki jih je ustvarila kot članica ansambla Slovenskega ljudskega gledališča v Celju v preteklih letih, nadgradila s tremi odmevnimi interpretacijami. Kot del skupine je odlično dopolnila uglašeno igro čarovnic v Dahlovi igri, ki jo je SLG Celje pripravilo za mladinsko občinstvo. Od burkaško groteskne čarovnice se je popolnoma razlikovala druga vloga v pretekli sezoni. Kot Martirio v Lorcini Hiši Bernarde Alba je bila hkrati nepogrešljiv del peterice nezadovoljenih mladih žensk, ki jih dušijo zatajene strasti, in samosvoja v lastnem iskanju osmislitve svojega bivanja, ki je v predstavi vselej kruto prekinjeno. Vrhunec sezone in najbrž eden izmed pomembnejših trenutkov njene igralske kariere je bila vloga blazne Uršule v Strniševem Samorogu. Zahtevno vlogo norice, ki razume več od drugih ljudi, je Minca Lorenci odigrala s pretresljivimi poudarki in prepričljivimi neverbalnimi izpovednimi sredstvi ter s svojo igro nadgradila in dopolnila sklenjeno celoto umetniških kreacij v celjski uprizoritvi Strniševe poetične drame. Minca Lorenci je v pretekli sezoni ponovno dokazala, da je sposobna samosvojo igralsko poetiko subtilno vpeti v igro ansambla, ne da bi pri tem izgubila svojo posebno izrazno moč.

Strokovno žirijo so sestavljale dramaturginja in predavateljica Katja Mihurko Poniž (predsednica), novinarka NT RC Janja Intihar in profesorica Poslovno komercialne šole Celje Irena Lasnik.