SLG CeljeSLG Celje

O gledališču

Slovensko ljudsko gledališče je bilo ustanovljeno 6. decembra 1950, ko je MLO Celje izdal odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča. Prva premiera poklicnega ansambla je bila 17. marca 1951, in sicer uprizoritev Mire Puc - Mihelič Operacija v režiji Toneta Zorka. Prva in edina zaposlena igralka v sezoni 1950/51 je bila Nada Božič.

V več kot sedemdesetih ustvarjalnih letih so se po naših deskah sprehodila številna velika imena slovenskega gledališča in zapisala ime Slovenskega ljudskega gledališča Celje v gledališko zgodovino. Tako sta med igralci gledališča kar dva dobitnika najvišjega gledališkega priznanja Borštnikovega prstana – Janez Bermež (1998) in Anica Kumer (2003), ki sta bila v našem gledališču zaposlena vse do svoje upokojitve. Leta 2000 je Borštnikov prstan prejel Aleksander Krošl, ki je bil član celjskega ansambla od sezone 1954/55 do sezone 1975/76 in je na našem odru odigral večino svojih najvidnejših vlog. Leta 2011 je Borštnikov prstan prejela Milada Kalezić, ki je svojo profesionalno pot začela v SLG Celje v sezoni 1977/78 in ostala do sezone 2002/03. Leta 2015 pa je Borštnikov prstan prejela še Ljerka Belak, ki je bila članica celjskega gledališča od sezone 1971/72 do sezone 1993/94.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje ustvarjajo vrhunski gledališki ustvarjalci, tako igralci kot režiserji in drugi sodelavci. Umetniški del sestavlja ansambel profesionalnih igralcev z akademsko izobrazbo, stalna dramaturginja, lektorica in upravnik, ki skrbi tudi za repertoar gledališča. Naš repertoar je zmeraj zelo raznolik in pester. Pokrivamo vse gledališke žanre domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete.

Predstave lahko spremljate na dveh prizoriščih, in sicer na Velikem in Malem odru, ki smo ga slavnostno odprli v prostorih nekdanje knjižnice v sezoni 2015/16. Velika dvorana ima 216 sedežev, Mala dvorana pa 70 sedežev.

V sezoni 2019/20 smo za obiskovalce prenovili Veliko dvorano in oba foyerja.

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje se zavedamo prednosti, da smo edino profesionalno gledališče v Savinjsko-šaleški regiji. Ob domišljenem in raznolikem repertoarju se poskušamo še dodatno vključiti v širšo lokalno skupnost. Organiziramo dan odprtih vrat, gledališko vzgojo, delavnice in rojstne dneve za otroke, razstave ... Vse naše dejavnosti opravljamo z veseljem, predvsem pa zelo profesionalno, saj se nam zdi pomembno, da gledalce vzgajamo že od malih nog in da smo tudi sami aktivno vpeti v širšo lokalno skupnost.
Letno odigramo več kot 220 predstav tako na našem odru kot na gostovanjih po Sloveniji in tujini, naše predstave in gostujoče predstave ter dogodke v Slovenskem ljudskem gledališču Celje pa si ogleda okoli 60 tisoč gledalcev. Naše ključno vodilo v vseh letih je zadovoljno občinstvo, zato se bomo še naprej trudili, da se bo o nas govorilo le v presežnikih.