SLG CeljeSLG Celje

Johanna Spyri

Heidi

(Heidi)

Režiserka Ivana Djilas

Predstava za otroke
Krstna uprizoritev

Predstava je uvrščena na platformo Zlata paličica

vsebina
zasedba
gledališki list
video
kritike
objave
vsebina
zasedba
gledališki list
video
kritike
objave

Švicarska pisateljica Johanna Spyri (1827–1901) se je začela s pisanjem ukvarjati dokaj pozno, ko je dopolnila štirideset let, do takrat pa se je, kot se je spodobilo za tiste čase, ukvarjala z vzgojo sina. Pisala je o življenju na podeželju, njene knjige so bile namenjene predvsem otrokom, da bi jih s svojimi zgodbami razveselila. Klasični roman mladinske literature Heidi je izšel leta 1881 s podnaslovom Za otroke in tiste, ki imajo otroke radi. Večino njenih del je danes pozabljenih, roman Heidi pa, kljub temu da je bil napisan konec 19. stoletja, še danes ostaja eno najbolj poznanih mladinskih del švicarske literature.

Heidi je sirota in po smrti staršev živi s teto Dete. Ko se teti ponudi dobro plačana služba v mestu, odpelje Heidi k Dedu na Planino. Skrivnostni Ded s svojim samotarskim načinom življenja buri domišljijo vaščanov, v resnici pa je tudi on osamljen in nesrečen. Umaknil se je v življenje visoko v gorah, kjer živi povezan z naravo.
Ded in Heidi se hitro navežeta, drug v drugem najdeta družino in ljubezen, po kateri sta hrepenela. Heidi se zaljubi v naravo, kjer se popolnoma osvobodi. Ded jo uči življenja z naravo, jo pri njenih raziskovanjih spodbuja in vzgaja v samostojno bitje. Heidi na Planini spozna tudi prijatelja Petra. Nekega dne se nenapovedano vrne teta Dete in odpelje Heidi v mesto za družabnico bolni Klari.
Heidi življenje v mestu ni všeč, saj je polno pravil in omejitev, ki jih pooseblja varuška, gospodična Rottenmeier. Klara živi pod budnim očesom varuške, ki je preveč zaščitniška in ji ničesar ne dovoli. Klarin oče se do hčerke vede, kot da je na smrt bolna, beži v delo, za svojo odsotnost pa se poskuša odkupiti z darili. Prav zaščitniški odnos je tisto, kar iz Klare naredi invalidko. Živi v svetu samih prepovedi, ki naj bi jo obvarovale, v resnici pa ji škodujejo. Heidi je Klarino nasprotje, je svobodomiselna, uporniška, vedoželjna in vztrajna. Prav s svojim upornim in svobodomiselnim duhom spodbudi Klaro, da začne živeti.

Heidi je zgodba o svobodi, ki jo lahko občutimo le v naravi, o sproščenosti, ki jo človek najde v povezanosti z naravo, o uporništvu, vztrajnosti in pogumu, ki so gonilo življenjskih sprememb. Je zgodba o ljubezni in moči ljubezni in priča o tem, da so družina ljudje, ki se imajo radi, si pomagajo in skrbijo drug za drugega, ne glede na to, koliko članov jo sestavlja. Je zgodba o dveh različnih principih vzgoje, o vzgoji, ki otroka spodbuja, da postane samostojno in odgovorno bitje, čeprav je pot do tja včasih boleča, in vzgoji, ki otroka ščiti do te mere, da iz njega naredi psihičnega in fizičnega invalida.

Uspešnica z več kot 80 ponovitvami!

Avtorica dramatizacije Tatjana Doma
Režiserka Ivana Djilas
Avtorica songov Ana Duša
Avtor Petrovega songa Branko Završan
Dramaturginja Tatjana Doma
Scenografka in kostumografka Barbara Stupica
Avtor glasbe in korepetitor Boštjan Gombač
Koreografka Maša Kagao Knez
Oblikovalca svetlobe Barbara Stupica in Denis Kresnik
Lektor Jože Volk

Igrajo
Heidi Mojka Končar, k.g./Živa Selan, k.g.
Ded Branko Završan
Teta Deta, Klarina babica Barbara Medvešček
Peter Urban Kuntarič
Vaški učitelj Mario Šelih
Gospodična Rottenmeier Jagoda
Pripovedovalec, Služabnik Sebastijan Damjan M. Trbovc
Klara Eva Stražar
Klarin oče Rastko Krošl
Mestni učitelj David Čeh

Band
David Čeh (škaf bas, perilnik), Jagoda (glas), Urban Kuntarič (činele), Rastko Krošl (kitara), Barbara Medvešček (glas), Eva Stražar (melodika), Mario Šelih (triangel), Damjan M. Trbovc (glas, kravji zvonci), Branko Završan (ukelela, autoharp, pojoča žaga, ustna harmonika, irski boben)

Premiera 27. septembra 2019

Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.

Vodja predstave Zvezdana Kroflič Štrakl • Šepetalka Simona Krošl • Lučni mojster Denis Kresnik • Tonski mojster Mitja Švener • Dežurni tehnike Simon Koštric • Rekviziter Roman Grdina • Oblikovalki maske Marjana Sumrak, Andreja Veselak Pavlič • Garderoberki Melita Trojar, Mojca Panič • Odrski mojster Gregor Prah • Pomočnik tehničnega vodja Rajnhold Jelen • Tehnični vodja Miha Peperko

 

  • aaa
nazaj