SLG CeljeSLG Celje

Kratko o festivalu

Dnevi komedije so postali zaščitni znak mesta Celja. Prvič so potekali v SLG Celje od 14. februarja do 6. marca 1992. Idejni oče festivala je zdaj že upokojeni dramski igralec SLG Celje, Marjan Bačko. Nekoč je ob kavi navrgel idejo, da bi bilo dobro v Celje pripeljati še druga gledališča, ki gojijo komedijo. Idejo sta takoj podprla takratni upravnik Borut Alujevič in takratni umetniški vodja Blaž Lukan. Rodil se je festival Dnevi komedije, ki je iz festivala lokalnega značaja prerasel v pomemben slovenski gledališki dogodek, ki vsako leto v Celje pripelje vrhunske gledališke ustvarjalce institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč iz vse Slovenije. Dnevi komedije so največji tovrstni dogodek v celjski regiji in edini festival v slovenskem gledališkem prostoru, ki ponuja pregled najboljših gledaliških komedij preteklega koledarskega leta.

Dnevi komedije bodo letos potekali od 10. februarja do 25. februarja. Program festivala je letos sestavila programska selektorica Kaja Novosel.

Predstave tekmovalnega programa se potegujejo za nagrado za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta, ki jih podeli strokovna žirija, sestavljena iz treh članov. Tekmovalne predstave ocenjuje tudi občinstvo, ki tako izbere najboljšo predstavo po svoji oceni. Poleg tega občinstvo vsak večer izbere še komedijantko ali komedijanta večera.

Leta 1992 sta bili podeljeni samo dve nagradi: žlahtna komedijantka in žlahtni komedijant. Prva žlahtna nagrajenca sta postala Polona Vetrih in Tine Oman. Leta 1993 pričnemo podeljevati nagrado za žlahtno komedijo. Prva žlahtna komedija je Tartuffe v izvedbi SMG Ljubljana. Leta 1996 se nagradam pridruži še nagrada za žlahtnega režiserja. Prvi žlahtni režiser postane Samo Strelec za režijo predstave Krčmarica. Od leta 2003 tudi občinstvo izbira svojo žlahtno komedijo z ocenjevanjem predstav (od 1 do 5). Najvišjo oceno občinstva je do leta 2008 prejela predstava DUOHTAR POD MUS! v izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica z oceno 4,9496.

Od leta 1998 Mestna občina Celje kot pokroviteljica in Slovensko ljudsko gledališče Celje kot organizator razpisujeta javni anonimni natečaj za izvirno slovensko komedijo, žlahtno komedijsko pero. Natečaj je od leta 2006 bienalnega značaja, nagrado pa podeljuje žirija, ki jo imenuje SLG Celje. Prvič je nagrado žlahtno komedijsko pero leta 1998 prejel Vinko Möderndorfer za komedijo Vaja zbora.