SLG CeljeSLG Celje

Aktualno


ABONMAJČEK 2022/23

Najboljše gledališke predstave za naše najmlajše (od 3. leta dalje) ob sobotnih dopoldnevih, opoldnevih in popoldnevih

3 vrhunske predstave za samo 15 EUR

Po ljudskih motivih
ZLATOLASKA IN TRIJE MEDVEDI
Lutkovno gledališče Maribor
Avtorja priredbe Silvan Omerzu in Saša Eržen
režiser in avtor likovne podobe Silvan Omerzu
premiera 21. novembra 2019
Predstava traja 35 minut.

Zlatolaska je radovedna deklica, ki z odprtimi očmi občuduje svet, ki jo obdaja. Sončno jutro zazna v vsej njegovi lepoti in polnosti: opazi oblake, občuduje metulje in cvetje, pa tudi poskočni zajček ne uide njenemu pogledu. Steče za njim, vendar se ji ne pusti ujeti. Zlatolaska ga vneto išče v grmovju, za drevesi … in naenkrat se znajde globoko v gozdu. Izgubljena tava med drevjem in namesto potke, ki bi jo vodila domov, ugleda hišo na jasi. Vstopi, saj ne ve, da v njej prebivajo medvedi. V hiši je vsega po troje: tri sklede kaše, trije stoli, tri postelje … različnih velikosti. Zlatolaska poišče pravšen stolček, skledo in posteljo zase. Poje kašo iz najmanjše sklede, nehote polomi najmanjši stol, nato pa mirno zaspi v najmanjši postelji. Medvedi jo seveda najdejo in … varno pospremijo do doma.

 

Anja Štefan
PRAVLJICE ZA MRAVLJICE
Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtorici priredbe Martina Maurič Lazar in Anja Štefan
režiserka Martina Maurič Lazar
Premiera 12. marca 2022
Predstava traja 45 minut.

Lutkovna predstava je nastala po novi zbirki kratkih zgodbic Anje Štefan, ki so nadaljevanje Štirih črnih mravljic. Odtlej je Anja s svojimi mravljicami doživela in spoznala že veliko novega, hkrati pa starega in zato še posebej žlahtnega. Da je, na primer, posebno vse, kar pride iz srca. In da je rešitev za vsakogar s preveč idejami zgodnje vstajanje. In da je prijateljstvo pomembnejše od polnih ust. In da je včasih varneje popraviti pesem kot resničnost. Štiri črne mravljice utečeno vandrajo po svetu. So kot srce istega organizma, kot klicaj, vprašaj, vejica ali pika ene misli. Polne so meditativnih premislekov, skromnih, a globokih modrovanj in duhovitih prebliskov. Spoznavajo, kako prisluhniti radostim ali tegobam drugega. Kako sprejeti pohvalo ali kritiko. Kako spodbuditi, tolažiti, se skupaj veseliti. Kako pomembno je vedeti, da se imaš na koga nasloniti. In da včasih ni treba dosti, da je dovolj le majhen blag oprosti. Predvsem pa, kako biti skupaj, a ob tem ostati sam_a svoj_a.

 

Pa bratih Grimm
ŽABJI KRALJ IN RDEČA KAPICA
Gledališče Koper
koreograf Siniša Bukinac
koproducenti Art dance studio Portorož, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Kosovelov dom Sežana
Premiera 21. avgusta 2021
Predstava traja 55 minut in ima krajši odmor.

Pravljici, ki sta ju pred skoraj dvesto leti med prvimi zapisala nemška jezikoslovca in pravljičarja, brata Grimm, in ju, prirejene okusu tedanjega meščanstva, prvič objavila v knjigi Hišne in otroške zgodbe, sta do danes doživeli številne animirane ter odrske in plesne priredbe, tudi v Gledališču Koper. Toda če koprski Žabji kralj v plesni »preobleki« še vedno govori o sklepanju kompromisov, o tem, da je treba dano obljubo izpolniti, med vrsticami pa tudi o odraščanju in dozorevanju, dobi Rdeča kapica v Bukinčevi koreografiji prijaznejšo, celo komično podobo, saj volk prizanese Rdeči kapici, prizanešeno pa je tudi volku, ki ne konča mrtev na dnu vodnjaka, temveč zaradi babičinih pesti odtava globlje v gozd in se nikoli več ne vrne.