SLG CeljeSLG Celje

Marius von Mayenburg

Paraziti

(Parasiten)

Režiser Mare Bulc

Drama
Prva slovenska uprizoritev

vsebina
zasedba
galerija
vsebina
zasedba
galerija

V drami Paraziti se poskuša pet ljudi dokopati do lastnih življenj in vendar niti eden od petih ni sposoben biti sam. Medsebojni paraziti so, zdravi potrebujejo bolne, prav toliko kot bolni potrebujejo zdrave, in nihče ne more pomagati drugemu.
Stari Multscher je zaspal za volanom in povozil Ringa, ki je od nesreče prikovan na invalidski voziček in noče zapustiti stanovanja. Zanj skrbi njegova punca Betsi. Njeno sestro Friderike najdejo nezavestno na avtocesti. Friderike je noseča in se hoče na vsak način ubiti. Njen mož Petrik, ki se je raje ukvarjal s svojo kačo kot z njo, se hoče zdaj pobotati, saj brez nje ne more spati. Multscher ne more nositi bremena krivde in zato prihaja k Ringu.
Na vroč poletni dan se vseh pet zaplete v hud prepir, v katerem njihova že tako trhla življenja razpadajo na koščke, oni pa vedno bolj potrebujejo drug drugega, da lahko sploh preživijo. Protagonisti Parazitov niso sposobni več pobesneti, saj je nasilje posameznika usmerjeno predvsem v njega samega. Njihovo orožje so cinizem, žaljenje in obtožbe. Jezik ni več sredstvo sporazumevanja, ampak postane sredstvo za mučenje. Drama razkriva brezupno eksistenco tistih, ki so obsojeni na bivanje na temni strani življenja.
Marius von Mayenburg (1972, Berlin) je od leta 1994 do 1998 delal kot dramaturg v berlinskem gledališču Baracke, kjer je Thomas Ostermeier uprizoril Ravenhillov Shopping and Fucking, od 1999 pa je hišni avtor, dramaturg, prevajalec in režiser v Schaubühne am Lehniner Platz, kjer so nastale odmevne uprizoritve Sarah Kane in Marka Ravenhilla v režiji Ostermeierja. Je eden najuspešnejših nemških dramatikov mlade generacije.

Prevajalka Mojca Kranjc
Režiser Mare Bulc
Dramaturginja Tatjana Doma
Scenograf Damir Leventić
Kostumografinja Mateja Benedetti
Avtorji glasbe Deca debilane
Lektorja Metka Damjan, Simon Šerbinek
Avtor idejne zasnove in oblikovalec lutke Gregor Lorenci
Avtor idejne zasnove in oblikovalec rokavic Jaka Mihelič

Igralci
Friderike Barbara Medvešček
Petrik David Čeh
Betsi Barbara Vidovič
Ringo Vladimir Vlaškalić
Multscher Bojan Umek

Premiera 21. februarja 2007    

     


  • Barbara Medvešček, David Čeh

  • Barbara Medvešček, David Čeh

  • Barbara Vidovič, Barbara Medvešček, Bojan Umek

  • Barbara Medvešček, David Čeh, Vladimir Vlaškalić

  • Barbara Vidovič, Vladimir Vlaškalić

  • Bojan Umek, Vladimir Vlaškalić

  • Bojan Umek, Vladimir Vlaškalić

  • David Čeh, Barbara Medvešček, Bojan Umek, Barbara Vidovič

  • David Čeh, Vladimir Vlaškalić

  • David Čeh, Vladimir Vlaškalić, Barbara Medvešček

nazaj