SLG CeljeSLG Celje

Tina Kosi: Gledališka sezona 2010/2011 ...

... bo za

nas še posebej pomembna, saj bomo praznovali 60-letnico ustanovitve profesionalnega gledališča v Celju. To slavnostno leto želimo obeležiti z izborom predstav, ki so pomembno zaznamovale zgodovino svetovne in slovenske dramatike ter s svojo raznoliko tematiko ostajajo vedno znova aktualne, zanimive, izziv za ustvarjalce in gledališki užitek za občinstvo. Zato upamo, da boste v naših predstavah uživali še naprej, mi pa se bomo po najboljših močeh potrudili, da izvedemo kvaliteten, zanimiv in bogat program.

Za nami je šestdeset burnih let, vzponov in padcev, malih in velikih zmag, različnih umetniških poetik in estetik, po naših deskah so se sprehodila številna velika imena slovenskega gledališča in nekatera pri nas tudi ostala ter zapisala ime SLG Celje v gledališko zgodovino. Ponosna sem, da kot upravnica vodim SLG Celje, gledališko hišo, ki je v zadnjih sezonah nase opozorila s številnimi odmevnimi uprizoritvami in tako enakovredno stopa v korak z drugimi velikimi slovenskimi gledališkimi hišami. Šestdeset let našega delovanja bomo pričakali v dobri formi, z vrhunskim igralskim ansamblom, ki iz uprizoritve v uprizoritev raste in se plemeniti v sodelovanju z najboljšimi slovenskimi režiserji. V zadnjih sezonah smo bili deležni odličnih kritik, gostovali smo po Sloveniji in pogosto tudi v tujini. Uresničili smo svoje ambicije in bili po dolgem času spet uvrščeni na Borštnikovo srečanje, naši igralci pa so za svoje umetniške kreacije prejeli različne nagrade. Po tridesetih letih bomo v juniju 2010 ponovno sodelovali na festivalu Sterijino pozorje. Zato stopamo v naslednje desetletje našega delovanja ponosni na svoje umetniške dosežke in na mesto, ki smo si ga s trdim delom uspeli priboriti v slovenski gledališki eliti. Obenem si želimo, da bi naš dom, naša gledališka hiša, kmalu doživel svoj preporod. Za vrhunske umetniške dosežke so gotovo potrebni tudi primerni pogoji za delo. Naša hiša pa ni več v vrhunski formi. Delujemo v zelo težkih prostorskih razmerah. Kljub postopnemu prenavljanju gledališke zgradbe je večina prostorov še vedno neobnovljenih. V večjem delu stavbe je električna napeljava še iz leta 1953, ko je bila končana zadnja velika prenova SLG Celje, primanjkuje nam prostorov za delo; okna, vrata, tla, stopnišča so v izjemno slabem stanju, pohištvo je dotrajano … Tudi našemu zvestemu občinstvu se ne godi nič bolje: sedeži v dvorani so premajhni in preblizu skupaj, za tristo petdeset obiskovalcev imamo na voljo le dve ženski in dve moški stranišči, v dvorani je izjemno vroče …

Upamo in želimo si, da bi čim prej dobili boljše pogoje za delo in boljše pogoje za svoje občinstvo. Do takrat pa upam, da nas ne boste zapustili, saj je pravi pomen gledališča v predstavah, ki nas očarajo in začarajo.

Pridružite se nam ob našem jubileju!


mag. Tina Kosi,
upravnica SLG Celje