SLG CeljeSLG Celje

Večerova nagrada Branku Završanu

Branko Završan (Foto Uroš Hočevar / Arhiv SLG Celje)

Nagrada za igralske dosežke v sezoni 2013/14 za vlogo Režiserja v uprizoritvi Naše mesto in več vlog v predstavi Pika Nogavička

Branko Završan je vlogo Režiserja v predstavi Thorntona Wilderja Naše mesto odigral tako prepričljivo, elegantno, vznemirljivo in nevsiljivo, da žirija za Večerovo nagrado pri izbiri ni bila v hudi dilemi.

Igralec v tej igri prevzema režiserjeve naloge, to počne zanesljivo in pomirjujoče, kot da bi že stoletja opravljal to delo. Završanu je vloga pisana na kožo, še več, on nastavlja svojo kožo in telo, da bi z njima pisal fantastično zgodbo drugih, da dogodki na odru ne bi bili samo bežen trenutek, temveč stvarnost z dolgim rokom trajanja. Ko Završan usmerja dogajanje, ko ustavlja pogovor drugih, ko jim spet daje besedo, odkrije nekaj novih registrov svoje nadarjenosti. Ta se skriva v plasteh: če je na površju osebna in suverena, je v globini spokojna, mirna, natančna in pristna.
V vlogi Režiserja Branko Završan seže tudi na druga polja gledališke umetnosti: v razvrščanju dogodkov na odru se pokaže njegov izjemen občutek za prostor; ko določa mizansceno, je v ospredju njegov talent, ki se kaže v obvladovanju giba. Četudi je v Našem mestu njegova vloga daleč od razgibanosti in atraktivnosti, je pri njem čutiti in videti telesno eleganco, skladno gibanje in rahločutne premike. Izvrstna dikcija je prepričljiva do te mere, da gledalec ni samo pozoren poslušalec, marveč tudi permanenten opazovalec, ki ga Završan – kot trdi časopisna kritika – mirno in mehko vodi iz prizora v prizor.
Gledališko besedilo Naše mesto je ameriška klasika, Branko Završan v vlogi Režiserja pa igralsko klasično podobo spremeni v moderno in je zato posebnost Našega mesta. Njegova suverenost in sugestivnost sta prepričali in poenotili žirijo v odločitvi, da si letos Večerovo nagrado zasluži prav on.

Večerovo nagrado podeljuje žirija v sestavi Ivanka Mežan in Alja Predan (članici) ter Zdenko Kodrič (predsednik).