SLG CeljeSLG Celje

Branko Završan v zmagovalnem filmu Tir

Branko Završan je glavni in pravzaprav edini igralec v filmu Tir režiserja Alberta Fasula, ki je prejel zlato nagrado Marc’Aurelio za najboljši film festivala v Rimu.

 

Branko Završan in režiser Alberto Fasulo na podelitvi nagrad filmskega festivala v Rimu. Foto EPA

Igrani dokumentarec, posnet v naturalističnem slogu, je zgodba o Bošnjaku, ki, potem ko mu nikakor ne uspe dobiti službe učitelja, sede za volan tovornjaka. Cele dneve prevaža bučke iz Nemčije v Italijo in paradižnike z Nizozemske v Grčijo, zato je odtujen od svojih najbližjih, zaradi katerih pravzaprav dela. Pravijo, da delo oplemeniti človeka. V filmu smo priča ravno nasprotni resnici – ko človek oplemeniti delo, ki je samo po sebi absurdno, suženjsko in samotno.
Tir, italijansko-hrvaška neodvisna koprodukcija, ni veljal za favorita za glavno nagrado. Režiserju Fasulu (Tir je njegov prvi dolgometražni film) je ob bučnem aplavzu zlati kipec izročil predsednik žirije James Gray, ki je povedal, da so bile razprave o tem, komu podeliti priznanje, "živahne", a je bil na koncu dobitnik "očitna izbira".
Branko Završan je za potrebe filma naredil izpit za tovornjak in je preteklo poletje preživel na evropskih cestah. Neverjetna zgodba, ki je popolnoma nepričakovano zmagala na Rimskem festivalu.
Ob Završanu sta v filmu zaigrala še Lučka Počkaj in Marijan Šestak. Tir je prvi italijanski film, ki je zmagal na Rimskem festivalu.