SLG CeljeSLG Celje

Pia Zemljič, dobitnica Večerove nagrade

Pia Zemljič

Strokovna žirija v sestavi igralka Maja Šugman, gledališki kritik in novinar Zdenko Kodrič in dramaturginja Alja Predan kot predsednica, se je soglasno odločila, da nagrado za najboljše igralske dosežke v pretekli sezoni, ki jo letos prvič podeljuje dnevnik Večer, prejme igralka Pia Zemljič za vlogo Eve v Bergmanovi Jesenski sonati v režiji Janeza Pipana in za vlogo Louise Strandberg v uprizoritvi Urok Victorie Benedictsson v režiji Sama M. Strelca.

V Jesenski sonati se je Pia Zemljič kot pastorjeva žena, ki živi odmaknjeno podeželsko življenje skupaj s svojo prizadeto sestro, v snidenju z materjo, svetovno znano pianistko, razmahnila v vseh igralskih niansah. Bila je slehernica, determinirana z avtoritarnim okoljem, vdana v usodo, čuteča in mila, a obenem polna neizrečenih misli in zatajenih čustev. Izjemno kompleksno in zahtevno vlogo je izoblikovala z velikim občutkom za mero, pri čemer je bila včasih krhka in občutljiva, mehka, prijazna in ranljiva, drugič neizprosna, hladna, brezosebna in celo okrutna. Kritik je o njej zapisal, da je bila kot »dobro zbrušen diamant«.

Kot Louisa Strandberg, skandinavska ženska s preloma prejšnjega stoletja, bi lahko bila celo mlada Eva iz Jesenske sonate. Nepotešena v svojem provincialnem okolju se je z vso mladostno strastjo in žarom, odločno in samozavestno, obenem pa sramežljivo, sproščeno in naravno podala v svet in v ljubezensko zvezo brez srečnega konca. Kot odlična soigralka, ki zna poslušati s polno energijo, biti pri tem ves čas aktivna, a nikoli vsiljiva in zasenčujoča, je v tej vlogi pokazala paleto zelo zahtevnih čustvenih stanj. Posrečilo se ji je, da je preigrala gorečo zaljubljenost, ljubezensko strast, brezno obupa in resignacijo brez najmanjšega patosa ali melodramske solzavosti, zato pa z zrelim samoobvladovanjem in odličnim talentom.

Pia Zemljič je igralka, ki se prefinjeno odziva na kompleksne in raznovrstne besedilne in čustvene dražljaje ter jih preko občutij, kognitivnih sodb, dejavnih nagibov, nepredvidljivih stanj in usvojenega odrskega vedênja pretvarja v imenitno odrsko govorico. V obeh vlogah je pokazala izjemen register igralskih sposobnosti, talent in inteligenco, občutek za pravo mero, pa tudi neverjeten posluh za soigro in soigralca, s čimer ni očarala le žirije, marveč tudi občinstvo.

Alja Predan,
predsednica žirije

OBRAZLOŽITEV STROKOVNE ŽIRIJE 45. FESTIVALA BORŠTNIKOVO SREČANJE

NAGRADO ZA VLOGO BABICE IN EVICE V PREDSTAVI ŽABE MESTNEGA GLEDALIŠČA PTUJ, PREJME PIA ZEMLJIČ

Babica in Evica PIE ZEMLJIČ vstajata iz temeljne poetične strukture dramske predloge Žabe. Igralkine levitve so vpete v metafizko predstave in so natančno uglašene z intenzivno prezenco obeh soigralcev. Njeno igro odlikujejo številne nianse in intenziven notranji naboj, tako čustveni kot erotični. Med vlogama prehaja subtilno, čisto, včasih zadržano. V molku se njena igra spreminja v esej, čutnost se pretvarja v krajine, v katerih sugestivnost njene igralske drže stopa v močan in inteligenten dialog z režijo in gledalcem.