SLG CeljeSLG Celje

Miro Podjed – srebrni celjski grb

Za neumorno štiridesetletno ustvarjanje na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje, ki ga je s svojim požrtvovalnim delom oplemenitil in ga še vedno neumorno bogati vsak dan znova, Mestni svet Mestne občine Celje gledališkemu igralcu gospodu MIRU PODJEDU podeljuje srebrni celjski grb.

Gospod Miro Podjed ustvarja v Slovenskem ljudskem gledališču Celje že od leta 1968. Je neprecenljiv sodelavec, odličen igralec in vir igralskih izkušenj, ki jih nesebično prenaša na mlajše rodove igralskih kolegov. V svoji dolgi igralski karieri je odigral skoraj 140 različnih vlog v vseh žanrih pod režijskim vodstvom različnih režiserjev vseh generacij. Priljubljen je tako pri odrasli publiki kot pri otrocih. Je ugleden član ansambla SLG, s svojo delavnostjo in dobro voljo pa zgled tudi vsemu gledališkemu osebju.

S svojo vedrino in humorjem se Miro Podjed loteva vedno novih nalog, je izvrsten igralec, mojster žlahtne komike, zaradi česar je zelo priljubljen pri gledališkem občinstvu in cenjen pri kritikih. Razvil je številne odtenke upodobitev komičnega, od ironije do burkaštva, od karakterne komike do telesne. Odlično je oblikoval tudi vloge v dramah v najrazličnejših obdobjih, od klasike do sodobnih dram domačih in tujih avtorjev. Njegova igra je natančna in poglobljena študija posameznih psiholoških prerezov, ki jim vedno znova doda kaj novega, svojega. Je izvrsten igralec z močno odrsko prezenco, občutkom za mizansceno in govor. Ustvaril je celo paleto polnokrvnih in večplastnih likov. Z gotovostjo lahko rečemo, da je eden najbolj priljubljenih igralcev ansambla SLG.

(Iz utemeljitve)