SLG CeljeSLG Celje

Bojan Umek – priznanje ZDUS

Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije BOJANU UMEKU za igralske dosežke v letu 2008 (za vlogo Starca v Ionescovi drami Stoli)

Komisija za priznanja ZDUS v sestavi Vesna Jevnikar (predsednica), Staša Mihelčič (članica) in Edi Majaron (član) je podala naslednjo obrazložitev:

Igralec Bojan Umek je v minuli sezoni znova dokazal, da je eden nosilnih stebrov Slovenskega ljudskega gledališča Celje. V natančni in sugestivni upodobitvi Starca v Ionescovih Stolih smo videli, da je izvrsten tudi v najkompleksnejših vlogah, ki so v užitek tudi najzahtevnejšemu gledališkemu občinstvu. V Stolih je na prizorišče Odrapododrom pričaral svet nevidnih povabljencev; s svojo igro je tako napolnil prostor, da je prizorišče, na katerem so samo stoli, zaživelo kot velikanska dvorana, polna ljudi. Vlogo Starca je oblikoval premišljeno, natančno in pretresljivo. Bojan Umek med predstavo precizno odigra različna stanja, v katerih se znajde Starec: sprva nepremičen, skoraj otroško nebogljen, pozneje ljubosumen, nesramen in do žene poniževalen, mefistovsko zloben, do nevidnih gostov pozoren in ustrežljiv gostitelj, ki se šele ob koncu predstave zlomi v krhkega Starca, ki odločno odkoraka v smrt.

Bojan Umek je eden tistih igralcev, ki se zavedajo, kako pomembna je usklajenost vseh igralčevih izraznih sredstev; je vrhunski dramski ustvarjalec, ki natančno, premišljeno in suvereno oblikuje vloge tako v klasičnih kot sodobnih besedilih. Natančna igra, govorna izbrušenost in obvladovanje telesa so njegove največje odlike. Z njimi bogati slovensko gledališko prizorišče.

Gledališki list predstave STOLI