SLG CeljeSLG Celje

Maja Šorli

Tega okusa še niste poskusili

Drama
Krstna uprizoritev
Režiserka Nina Šorak
Premiera maja 2023
Grumova nagrada za najboljšo slovensko dramo 2021

vsebina
vsebina

Maja Šorli dela kot svetovalna delavka, pedagoginja, dramatičarka in dramaturginja. Diplomirala je iz psihologije na ljubljanski Filozofski fakulteti in doktorirala iz dramaturgije na AGRFT. Lani je za svoj dramski prvenec Tega okusa še niste poskusili prejela nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo.
Študentje Fakultete za praktično humanistiko in družboslovje protestirajo, ker se čutijo zapostavljene s strani univerze. Zavzemajo se za izobraževanje kot temeljno, vsem dostopno pravico, jasno zastavijo svoj glas proti privatizaciji, razprodaji in komercializaciji šolstva. Dekanja fakultete jih želi na vsak način utišati in izvaja pritisk tudi na profesorje, ki se z njo ne strinjajo, saj se grožnje privatizacije zavedajo. Vlada namerava njihovo državno fakulteto podariti zasebni univerzi s koncesijo, študentje naj bi za študij plačevali, profesorji pa delali več in v slabših pogojih. 
Družbeni kontekst razprodaje, privatizacije, komercializacije javnega šolstva in prekarizacije profesorskega poklica se prepleta z intimnimi zgodbami protagonistk. Izredni profesorici Doroteji Luni Kovač in docentki Ivoni Kalisch se sesuva tudi privatno življenje. Doroteja Kovač je obtožena spolnega nadlegovanja. Obtožbe so nejasne, o njih ne spregovori žrtev, ampak tretja oseba. Problem zlorabe moči v visokošolskem prostoru ima uničujoče posledice. Avtorica problema spolnega nadlegovanja z nejasnimi obtožbami ne relativizira, ampak ga nadgradi. Kaj se zgodi, ko obtožbe o prekoračenju pedagoškega erosa nekdo izkoristi za dosego lastnih ciljev, za diskreditacijo posameznika? Ivono Kalisch pa v trenutku, ko je pripravljena na povečanje družine, na novo poglavje v življenju, zapusti dolgoletni partner. Obe se znajdeta na prelomnem dnu.
Družbeni kontekst razgradnje javnega šolstva se prepleta z najintimnejšimi vprašanji posameznika – zakaj vztrajati v odnosu, kaj je ljubezen, kaj je pripadnost in zakaj se odločiti za družino, lahko intimne izgube vplivajo na družbeni aktivizem? Naslov Tega okusa še niste poskusili se nanaša na intimno raven, ki močno odmeva skozi besedilo, saj like sredi družbenih sprememb določa predvsem njihov intimni svet. Izvrstno izpisani dialogi v sodobnem, živem jeziku ustvarjajo polnokrvne dramske osebe. Maja Šorli spretno ujame širši družbeni kontekst propada nekega sveta, ki se odslikava tudi v posameznikovi intimi. Obenem se zaveda, da naše pravice niso pridobljene za zmeraj, temveč se je zanje treba nenehno boriti, jih braniti in širiti. 

Problem zlorabe moči v visokošolskem prostoru ima uničujoče posledice.

 

nazaj