SLG CeljeSLG Celje

Richard Bean

Evrofilija

(In the Club)

Režiser Boris Kobal

Politična seksualna odrska farsa
Prva slovenska uprizoritev

vsebina
zasedba
galerija
vsebina
zasedba
galerija

Angleški dramatik Richard Bean (1956) je študiral socialno psihologijo na Loughborough University. Dramskemu pisanju se je posvetil relativno pozno. Po skoraj dvajsetih letih dela na področju psihologije je obesil kariero na klin in se popolnoma posvetil gledališču. Tudi v času, ko je še opravljal poklic psihologa, je bil vse prej kot konvencionalen. Med leti 1989 in 1994 je nastopal kot stand-up komik, bil je scenarist in izvajalec v satiričnem šovu Control Group Six (BBC Radio), ki je bil nominiran za Writers Guild Award. Leta 1994 je napisal libreto za opero Stephena McNeffa Paradise of Fools. Njegov prvenec O podganah in ljudeh (Of Rats and Men, 1996) je bil premierno uprizorjen v Canal Cafe Theatre. Predelal jo je za radio za BBC in si prislužil nominacijo za Sony Award. Tej je sledila igra Toast (Toast, 1999), ki je postala uspešnica Royal Court Theatra in mu dokončno odprla pot na gledališke odre. Napisal je več kot deset dramskih tekstov, ki jih odlikujejo dobri dialogi in izvrsten humor. Izmed teh velja posebej izpostaviti Zakonski apartma (Hooneymoon Suite), s katero si je leta 2002 prislužil Pearson Award for Best New Play, in Žetev (Harvest), ki mu je leta 2006 prinesla Critics' Circle Award for Best Play ter nominaciji za Olivier Award for Best Play (2006) in Evening Standard Best Play Award (2005).

Njegova najnovejša politična seksualna odrska farsa Evrofilija (In the club) je izrazito sodobna in aktualna, saj se dogaja v evropskem parlamentu in razkriva zakulisne politične igrice, začinjene s seksualnimi intrigami. Philip Wardrobe je član Evropskega parlamenta. Zaradi nesposobnosti in lenobe, mu grozijo, da bo izgubil službo. Philip pride na genialno idejo – sam sebi bo poslal bombo v pismu – in s tem absolutno pridobil na ugledu, saj so žrtve atentatov le pomembni ljudje. Philip žal ne predvidi, da se mu to lahko zgodi v resnici. Zgodba se zaplete, ko ga pride obiskat njegova žena – trudita se namreč, da bi dobila otroka, zato morata spolne aktivnosti prilagoditi ženini ovulaciji, istočasna ga lovi francoska diplomantka, ki bi Philipa rada zvabila v posteljo. Izredno duhovita politična farsa prepletena s seksualnimi škandali.

Krstna uprizoritev politične seksualne odrske farse z originalnim naslovom In the Club je bila v Hampstead Theatre v Londonu julija 2007.

Prevajalka Tina Mahkota
Režiser Boris Kobal
Dramaturginja Tina Kosi
Scenografinja Mojca Kocbek Vimos
Kostumografinja Barbara Podlogar
Asistentka kostumografinje Maja Mehle
Lektor Arko
Glasbeni opremljevalec Boris Kobal

Igralci
Philip Wardrobe, poslanec evropskega parlamenta Renato Jenček

Aleksandrija Togušev (Saša)  Barbara Vidovič
Frau Flugelhammerlein  Lučka Počkaj
Mehmet Jusuf Tarek Rashid
Béatrice Renard Jagoda
Eddie Fredericks  Miro Podjed
André Picq Rastko Krošl

Nicole Daws Barbara Medvešček
Policijski inšpektor Igor Sancin
Zdravnik, Nadškof Zvone Agrež

 

Premiera 21. septembra 2007    

     


 • Barbara Medvešček, Jagoda, Barbara Vidovič

 • Barbara Vidovič, Barbara Medvešček

 • Barbara Vidovič, Renato Jenček, Zvone Agrež

 • Igor Sancin, Renato Jenček

 • Jagoda, Renato Jenček

 • Lučka Počkaj, Renato Jenček

 • Miro Podjed, Jagoda, Zvone Agrež, Barbara Vidovič

 • Miro Podjed, Renato Jencek, Barbara Vidovic

 • Renato Jenček, Barbara Medvešček, Miro Podjed

 • Renato Jenček, Barbara Vidovič, Niro Podjed, Rastko Krošl, Barbara Medvešček

 • Renato Jenček, Miro Podjed

 • Renato Jenček, Rastko Košl

 • Tarik Rashid, Miro Podjed

nazaj