SLG CeljeSLG Celje

NAGRADA NA FESTIVALU MONODRAME UNITED SOLO V NEW YORKU VEČNEMU OTROKU

Predstava Večni otrok dramatičarke Nave Semel v režiji Yonatana Esterkina z Manco Ogorevc v glavni vlogi je na največjem mednarodnem festivalu monodrame na svetu United Solo v New Yorku prejela nagrado za najboljšo mednarodno predstavo.

Manca Ogorevc (foto Uroš Hočevar)


S slovesno prireditvijo in podelitvijo nagrad se je včeraj zvečer, 20. novembra, zaključil že 13. festival monodrame United Solo. Festival, ki se je začel 4. oktobra 2022, je v sedmih tednih ponudil pestro paleto predstav v kategorijah, kot so drama, komedija, standup, glasbeno gledališče in druge. Veliko predstav je bilo razprodanih. Več kot polovica predstav se je prav na tem festivalu prvič predstavila newyorškemu gledališkemu občinstvu, nekaj predstav pa je na festivalu doživelo svetovno premiero.
Gledališki festival United Solo v New Yorku je eden najbolj znanih festivalov monodrame na svetu. Odvija se v osrčju newyorškega gledališkega okoliša, na 42. ulici, in je do zdaj gostil že več kot 1000 predstav z vsega sveta.
Za nagrade na letošnjem festivalu se je potegovalo več kot 71 predstav z vsega sveta. Veseli in ponosni smo, da je med nagrajenci tudi naše gledališče, natančneje predstava Večni otrok z Manco Ogorevc v glavni vlogi. Nagrada za najboljšo mednarodno predstavo pomeni veliko priznanje tako za celjsko gledališče kot slovensko nasploh in potrjuje, da se lahko naše predstave postavijo ob bok tudi tistim največjim v tujini in na mednarodnih festivalih, kot je United Solo v New Yorku.
Monodramo Večni otrok priznane izraelske pisateljice in dramatičarke Nave Semel ter v režiji izraelskega režiserja Yonatana Esterkina smo premierno uprizorili 13. septembra 2019. Govori o ženski, ki rodi otroka z Downovim sindromom. Njen zakon je srečen, njena prvorojenka je zdrava, z rojstvom sina pa se družinsko življenje obrne na glavo. V predstavi Maya pripoveduje zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo. Sooča se z lastnimi strahovi in mislijo, kako bi lahko otroka obvarovala neprijetnih situacij, s katerimi se bo soočal na poti v odraslost. Monodrama govori o sprejemanju drugačnosti, odnosu okolice in nas samih do oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.
Igralka Manca Ogorevc je vlogo oblikovala tako v slovenščini kot v angleščini, kar je svojevrsten igralski izziv, hkrati pa ponuja možnost, da predstava nagovarja tudi tujejezično občinstvo.

Iskrene čestitke ekipi!