SLG CeljeSLG Celje

Žlahtno komedijsko pero 2024

Strokovna žirija v sestavi Tatjana Doma (predsednica), Živa Čebulj in Barbara Medvešček je izmed 15 dramskih besedil, ki so prispela na natečaj za žlahtno komedijsko pero, izločila 1 besedilo zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja. 
Izmed preostalih 14 komedij se je žirija soglasno odločila, da nagrado žlahtno komedijsko pero 2024 prejme Nina Majer Ivanetič za komedijo Komu gori.

Utemeljitev
Nina Majer Ivanetič je dogajanje komedije Komu gori strnila v zadnje ure iztekajočega se leta in ga postavila v ozko sotesko, kjer se pred rdečim semaforjem prepletejo usode različnih ljudi. Zadnje ure leta, ki bi naj prinesle mirno slovo od starega, srečo, veselje, rajanje in harmonijo v krogu najbližjih in najljubših, se v Komu gori zaostrijo v trenutek, ko na dan izbruhnejo zamolčane resnice, zamere, konflikti in frustracije v vsej komičnosti. 
Pred rdečim semaforjem najprej obtiči zakonski par, namenjen na svečano večerjo in novoletni ples, za njima pa se nabere raznolika druščina popolnih neznancev, vsak s svojo zgodbo, prepričanji in značajem. Oče, mama in najstniška hčerka ne morejo naprej na praznovanje k očetovi enaindevetdesetletni mami, za njimi se ustavi samostojni podjetnik, nazadnje pa še rešilni avto z zdravnikom, reševalcem, mlado bolnico, njenim spremljevalcem in starejšim bolnikom. Kot enakovrednega generatorja komične situacije avtorica vpelje še semafor, ki občasno spregovori in s svojimi intervencijami vedno zadene žebljico na glavico – gre morda za skrito kamero, smo v resničnostnem šovu, se kdo norčuje iz nas?
Komu gori je izvrstna študija značajev in odnosov, je odlična in čustveno neprizanesljiva komedija nravi, ki posameznike razkriva v njihovi majhnosti in bedi, jih sleče do golega in nam s tem pokaže, da smo pod kožo vsi krvavi. Nepričakovan obstanek pred rdečo najprej sproži konflikte med družinskimi člani, na plano izbruhnejo vsi zakonski nerazrešeni problemi, kasneje pa se konflikt razširi med vse, obenem pa se vzpostavijo nova zavezništva. Navidezna pomiritev z novoletno večerjo, pred še vedno rdečim semaforjem, prinaša svetel obet novega leta in upanje, da nekaterim vendarle uspe pustiti težave v starem letu.
Nina Majer Ivanetič v komediji Komu gori mojstrsko izriše konfliktne situacije kot niz komičnih zapletov, ki v svoj vrtinec posrkajo prav vse prisotne. Njeni tekoče izpisani dialogi so ostri, neposredni in zato tako zelo komični. V vsakem od likov lahko prepoznamo tisti delček sebe, ki vzbuja smeh, in se s tem, ko se smejimo drugemu, smejimo tudi sami sebi. 
Komedija Komu gori je komedija nravi, ki jo odlikuje ostra besedna komika, je študija zapletenih družinskih odnosov in stanja duha sodobne družbe, ki nas nasmeje, hkrati pa nam ponuja možnost, da bi v napakah drugih prepoznali svoje lastne.