SLG CeljeSLG Celje

Sklep žirije 32. Dnevov komedije

Strokovna žirija v sestavi Živa Bizovičar, Ajda Rooss (predsednica), Simon Šerbinek je podelila naslednje nagrade:

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA
Polona Juh za vlogo Olivije v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v izvedbi SNG Drama Ljubljana.
Žlahtnost Polone Juh v vlogi žalujoče grofice Olivije je v tankočutnem preseganju klasičnega komičnega lika, ki ga nadgradi z ekspresivnim gibom in pretanjeno izreko Shakespearovega verza. Na prvi pogled sicer enolično vlogo oplemeniti s številnimi igralskimi finesami, mestoma melanholične ženstvene krhkosti, kot tudi z energično interpretacijsko avtoritativnostjo ter nepredvidljivimi komičnimi obrati. Lahkotno preigravajoča s stereotipi prehaja med žalovanjem in vročo zaljubljenostjo, vdanostjo in zadržanostjo, strogostjo in popustljivostjo. Besedilo interpretira z neverjetno skoraj že igrivo spretnostjo, z izjemnim občutkom za podtone ter tihe, neslutene notranje krajine.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT
Branko Šturbej za vlogo Malvolia v predstavi Kar hočete Williama Shakespeara v izvedbi SNG Drama Ljubljana.
Branko Šturbej v vlogi Malvolia izstopa z jasno in na videz lahkotno interpretacijo verza, natančno gestiko in izvedbeno dovršenimi monologi. V igri s soigralci se odlikuje z odličnim razumevanjem situacijske komike, dobro odmerjenim tempiranjem replik in posluhom za ritem predstave. S prefinjeno stilizacijo oriše lik, ki preseže klasičnega shakespearjanskega komičnega junaka ter s pretirano resnobnostjo, zgražajoč nad vsemi oblikami zabave v rumenih nogavicah s križnimi podvezicami, v gledalcih vzbuja huronski smeh in simpatijo. Igralska bravuroznost in obrtniško mojstrstvo eskalirata v pisemski partituri, nagrajeni z aplavzom na odprti sceni.

ŽLAHTNA REŽISERKA
Nina Ramšak Marković za režijo komedije Arzenik in stare čipke Josepha Kesserlinga v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.
Režiserka Nina Ramšak Marković v aktualizirani gledališki igri Arzenik in stare čipke, ki združuje bogat spekter komedijskih podžanrov, križanih z detektivko in grozljivko, presega standardne načine uprizarjanja komedije. Ustvarjalka se drzno umakne od izvirnika in besedilo nadgradi s številnimi referencami, slikovnim in filmskim gradivom ter žanrsko obarvano glasbo. S tem neposredno napade sistemske zločine srednjega razreda. Natančna v ritmu v tipizirane like vnese svežino in razpre preizpraševanje o smiselnosti komedije danes brez družbeno kritične ostrine. 

ŽLAHTNA KOMEDIJA
Paradiž Mattea Spiazzija v izvedbi SLG Celje
Grenka komedija Paradiž Mattea Spiazzija v izvedbi SLG Celje je izvirna predstavnica sodobnega gledališča komedije, ki z združevanjem različnih zvrsti in jezikov briše ostre meje znotraj samega žanra. Glavni jezik nebesedne predstave so izvrstne maske Alessandre Faienza, ki jim je odlično ubrana igralska ekipa z neverjetno natančno govorico svojih teles, vdihnila življenje. Edinstvenost vsakega posameznega lika je znotraj natančno izoblikovanih gest, ki nas skozi poetičnost vsakdana zapeljejo v njihove dramatične usode. Učinkovit sopripovedovalec sodobne pravljice je tudi glasba – je kot ustvarjalka atmosfere, ilustracija občutij ali pa prispodoba za neizrekljive misli. Predstava, ki humor združuje z bridkostjo, žalost z izgubo ter melanholijo s sočutjem, je hvalnica življenju. In ko življenje umre, odpadejo tudi maske.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA
Grenka komedija Paradiž Spiazzija v izvedbi SLG Celje je s strani občinstva prejela oceno 4,7151.