SLG CeljeSLG Celje

Delavnice na 32. Dnevih komedije

Gledališki klovn

intenzivna klovnska delavnica

Mentorica Tina Janežič

Asistenta Gregor Kamnikar, Sara Corsini

 

Klovn vznika na polju, kjer se srečujejo gledališka, cirkuška, kabaretska in otroška igra. Na delavnici se igrivost razvija preko klovnskih iger, improvizacij in spomina na otroško igro. Klovn se formira s pomočjo fizičnih danosti telesa, manirizmov, gest, ki vznikajo ob različnih čustvenih stanjih udeležencev, vsakega s samosvojim odtisom življenja. Delavnica se usmerja v somatiko: v držo in govor, način hoje in – seveda! – igranje, ki nudi užitek in definira lastnega klovna. Ko je določen njegov fenotip, je vsak klovn postavljen v različne situacije in pred raznovrstne naloge. 

Delavnica je namenjena gledališkim, plesnim, cirkuškim in multidisciplinarnim ustvarjalcem z nekaj predhodnimi odrskimi izkušnjami. Ob zaključku se klovni s specifičnimi nalogami predstavijo občinstvu.

 

Tina Janežič je pedagoginja po metodi Jacquesa Lecoqa; izobraževala se je na bruseljski šoli Lassaad, pedagoško se je usposabljala na mednarodni šoli Helikos. Kot klovnesa deluje pri mednarodni organizaciji Rdeči noski, kjer tudi poučuje. Je profesorica igre na Akademiji za ples (Alma Mater Europaea). Gostovala je na večjih klovnskih festivalih, v Ljubljani pa vodi klovnski kabaret Za crknt in predseduje Društvu za sodobno klovnsko umetnost.

 

Produkcija Mali oder SLG Celje, nedelja, 25. 2. 2024, ob 17.00

Prijave do 9. 2. 2024 na: sebastjan.volavc@jskd.si 

---

Stati sam

delavnica stand-up komedije

Mentorja Uroš Kuzman, Aleš Novak

 

Žanr izhaja iz anglosaškega prostora, v Sloveniji pa se je razmahnil s pojavom kanala YouTube (2005) in se v zadnjem desetletju uveljavil kot stalnica gledališkega in televizijskega sveta. Izvajalec na odru stoji sam in osebno nagovarja občinstvo; ne igra lika, temveč izhaja iz lastnih izkušenj in svojega pogleda na svet. Delavnica stand-up komedije ponuja kratek vpogled v zakulisje te zanimive gledališke zvrsti, predstavlja zbiranje gradiva in priprave na nastop ter razloži nekatere najpomembnejše elemente, recimo set up in punch line. Najpogumnejši udeleženci pa dobijo tudi priložnost javnega nastopa v programu Odprtega mikrofona.

Uroš Kuzman in Aleš Novak sta na slovenskih stand-up odrih prisotna od leta 2010, potem ko sta se udeležila podobne delavnice in se navdušila za ta žanr. V desetletju delovanja sta soustvarjala televizijske oddaje, kot so Slovenija ima talent, Štartaj Slovenija, Na žaru, Ugriznimo znanost, Kaj dogaja, in gledališke predstave, npr. Profesor Kuzman mlajši, Slovenec in pol, Mali otroci, veliki problemi. Izvajata delavnice in poučujeta nove navdušence.   

Odprti mikrofon Kavarna MCC, sobota, 24. 2. 2024, ob 17.00

Prijave do 9. 2. 2024: prijavni obrazec