SLG CeljeSLG Celje

ZLATI GRB MESTA MARIBORA MARJANU BAČKU

Marjan Bačko je prejel nagrado zlati grb mesta Maribora ob 90-letnem življenjskem jubileju za dolgoletno delo na področju kulture, posebej za dosežke v gledališkem izražanju ter za osebni prispevek njegovega družbenega dela k razvoju Maribora.Marjan Bačko (Arhiv MOM)

Marjan Bačko je bil član celjskega ansambla v sezonah 1957/58 in 1958/59 ter od sezone 1988/89 do 1993/94. Je idejni oče festivala Dnevi komedije.

Upokojeni gledališki igralec Marjan Bačko je v svojem bogatem umetniškem delovanju odigral približno 215 vlog, od tega več kot 40 glavnih. Aktiven je bil v SNG Maribor, SLG Celje in Gledališču slovenskega Primorja v Kopru. Ustvarjal je tudi kot režiser v Mladinskem KUD prve in druge gimnazije.

Leta 1965 je pri KUD Študent ustanovil Študentsko satirično gledališče. Bil je član Potujočega gledališča skupaj z Volodjo Peerom in Anico Sivec.

Na številnih proslavah je sodeloval z recitacijami. V šestdesetih letih je na Pedagoški akademiji v Mariboru predaval tri leta recitacijo, izgovor in govorno tehniko. Sodeloval je na proslavah kulturnih in državnih praznikov. Vodil je kvize in plese različnih društev (Ples ekonomistov, Pajkov ples, Medicinski ples, planinski, .. .). Pri Glasbeni matici je leta 1994 ustanovil Gledališko delavnico - šolo za ljubitelje od osmega do osemdeseta leta.
V celjskem gledališču je bil pobudnik in realizator festivala Dnevi komedije. Dobil je naziv 'oče komedije'. Za svoje delo je prejel mnoga priznanja in nagrade. Najpomembnejše so: dve prvomajski - stanovski nagradi Združenja dramskih umetnikov Slovenije v letih 1961 in 1966, Borštnikovo nagrado za igro na Borštnikovem srečanju leta 1970, naziv izjemni umetnik leta 1976 in ambasador SNG Maribor leta 2002.
Na družbeno-političnem področju dela in življenja je kmalu po ustanovitvi stranke DeSUS postal njen aktiven član. Tri mandatna obdobja je bil zelo aktiven član Mestnega sveta MOM in član v nekaterih njegovih delovnih telesih. Bil je tudi član Odbora za podelitev Glaserjevih nagrad in Prešernovega sklada.

V Mestni četrti Koroška vrata je aktivno deloval celih 16 let, tudi kot predsednik sveta, predvsem pa kot glavni akter za področje kulture. Letos obeležuje 90- letni življenjski jubilej.