SLG CeljeSLG Celje

VEČEROVA NAGRADA ŽIVI SELAN

Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2018/19 prejme Živa Selan za vlogo Timike v Naših skrivnostih in vlogo Napada v Alarmih!Foto Uroš Hočevar

Živa Selan je v gledališki sezoni 2018/19 v Gledališču Celje – najprej kot gostja, potem pa kot stalna članica ansambla – popolnoma zaznamovala predstave, v katerih je bila angažirana, in prestopila njihov horizont.

V vlogi Timike v predstavi Naše skrivnosti (Béla Pintér, režiser Nikola Zavišić) je z redko videno prepričljivostjo upodobila otroški lik in ustvarila tako presunljivo osebnost spolno zlorabljene deklice, da jo je bilo dobesedno boleče gledati. Psihologija oziroma psihopatologija žrtve je zaživela v vsej strašljivi kompleksnosti in brezizhodnosti. Igralka se ni zatekla v enoplastno podobo žrtve, temveč je s srhljivo dvoumnostjo dodatno obogatila predstavo.

V predstavi Alarmi! (Emanuele Aldrovandi, režiserka Nina Ramšak) je bila Živa Selan postavljena pred povsem drugačen preizkus. V že tako nekoliko ploskovitem teznem komadu igrati idejo oziroma ideološko stališče ni prav inspirativna naloga, a vendar je predstava zažarela z vsakim njenim vstopom. Odrska energija, prezenca in artikuliranost Žive Selan so že v njeni prvi profesionalni gledališki sezoni prerasle oznako »mlada igralka«.

Večerovo nagrado je podelila žirija v sestavi Petra Vidali in Janez Lapajne (člana) ter Silva Čušin (predsednica)