SLG CeljeSLG Celje

NAGRADA SKLADA STANETA SEVERJA 2017/18 VOJKU BELŠAKU

Žirija je soglasno sklenila, da nagrado Sklada Staneta Severja za igralske dosežke v sezoni 2017/18 prejme Vojko Belšak za vlogo Jevgenija Onjegina v uprizoritvi Onjegin ter vlogo Istvána Balle Bána v Naših skrivnostih.

Utemeljitev

Vojko Belšak se je znašel v izjemno večplastni, zahtevni, mnogoobrazni, razpoloženjsko dinamični in čustveno skrajni vlogi Jevgenija Onjegina. V uprizoritvi je preigral tako rekoč vse igralske registre, v odprti komunikaciji z občinstvom je suveren, zgodbo ciničnega plemiča je oplemenitil s prehajanji med pretresljivo osebno izpovedjo ter opisnimi, pa tudi samokritičnimi in avtoironičnimi komentarji. Kot István Balla Bán je Belšak nenadkriljiv. Vlogo je odigral v najboljših registrih, z vrsto večplastnih psiholoških stanj, natančno, odmerjeno, suvereno, z gibalno virtuoznostjo in muzikalnostjo.

Člane komisije je povsem prevzel z načinom pristopa do tako neprizanesljive vloge. Vojko Belšak je imeniten v komediji, poglobljen in natančen v dramskih in tragičnih vlogah, z lahkoto se spopada z improvizacijo. Natančna igra, govorne spretnosti in obvladovanje telesa so njegove največje odlike. Je vrhunski igralec, ki postaja nosilni steber repertoarja Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

Nagrado Sklada Staneta Severja je podelila žirija v sestavi Silva Čušin (igralka), Diana Koloini inTea Rogelj (dramaturginji), Jaša Jamnik (igralec in režiser) ter Alojz Svete (igralec in predsednik komisije).