SLG CeljeSLG Celje

Priznanje ZDUS-a Nini Rakovec

Komisija v sestavi: dramaturginja mag. Ana Kržišnik (predsednica), dramska igralka mag. Urška Hlebec in dramski igralec Rok Vihar (člana) - je soglasno sprejela naslednje odločitve o nagrajencih Združenja dramskih umetnikov Slovenije:

NINA RAKOVEC
PRIZNANJE ZDUS ZA IGRALSKE DOSEŽKE V LETU 2011 – za vlogi Nine Mihajlovne Zarečne v Utvi in Susan Parks v Knapih slikarjih

Nina Rakovec je igralka, ki na oder prinaša svežino, igrivost in tisto odrsko prezenco, ki gledalca, tako odraslega kot otroškega, prisili, da je ne izpusti izpred oči. Je senzibilna, odzivna, spretno prehaja med različnimi čustvenimi stanji, pri transformacijah v različne odrske like pa uporablja vsa svoja izrazna sredstva, od glasu in obrazne mimike do gibanja telesa. Je gibalno in govorno suverena, z odličnim posluhom za vse jezikovne detajle, pevka z izbrušeno tehniko, ob vsem tem pa se zna natančno odzivati na sporočilnost besedila in režijske napotke. Nina Rakovec se vseskozi zaveda, da je za vrhunske igralske dosežke pomemben vsak detajl in ničesar ne prepušča naključju. 

V komediji Utva Antona Pavloviča Čehova, igri o zgrešenih ljubeznih, generacijskih konfliktih ter tudi o gledališču in umetnosti nasploh, je igralka kljub svoji mladosti lik Nine Mihajlovne Zarečne izoblikovala z veliko mero igralske zrelosti in na odru v vlogi odrasla ter se postarala. Njena transformacija od mladostno vihrave, naivne, iskrive in zaljubljene mlade ženske do utrujene, deziluzionirane, razočarane, streznjene in izžete odrasle ženske je presunljiva. V teku dogajanja spretno prehaja med različnimi čustvenimi stanji, pri tem pa ves čas samozavestno in celostno obvladuje igralski aparat, saj se postara tako v glasu kot v izrazu in gibanju.    

V drami Leeja Halla Knapi slikarji je Nina Rakovec oživila mlado in preprosto Susan Parks, dekle, ki je zaljubljeno v umetnost in v vse, kar je z umetnostjo povezano. Njena Susan je vesela, bistra in iskriva, mladostno neizkušena, a hkrati dovolj zrela, da si o življenju ne dela več velikih utvar. Kljub temu ji uspe med trde in zgarane knape vnesti dekliško neposrednost in veselje do življenja, saj je igralka lik izoblikovala z mladostno iskrenostjo in samozavestjo. 

Nina Rakovec je gotovo ena izmed najbolj talentiranih igralk svoje generacije; z vsako novo vlogo dokazuje, česa vsega je sposobna: velikih igralskih čarovnij in obujanj najrazličnejših likov. Razvija se v zrelo igralsko osebnost s svetlo prihodnostjo, ki nas bo v bodoče gotovo še presenetila z velikimi igralskimi kreacijami.