SLG CeljeSLG Celje

Nagrada žlahtno komedijsko pero 2016

Nagrada žlahtno komedijsko pero 2016

Strokovna žirija v sestavi mag. Tina Kosi (predsednica žirije), Tatjana Doma in Boris Kobal je izmed 16 prispelih tekstov izločila 1 tekst zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja (anonimnost).

 

Izmed preostalih 15 tekstov se je žirija dne 14. decembra 2015 soglasno odločila, da se nagrada podeli avtorju komedije GrenlandijaVinku Möderndorferju.

Obrazložitev
Komedija Grenlandija je umeščena v sodobni trenutek in se poigrava s fenomenom in grožnjo današnjega časa, z demenco. Avtor zapiše, da živimo v času vsesplošne družbene demence, ko pozabljanje postaja poseben družbeni fenomen. Zgodbo o razpadli družini, v kateri ni več pravih iskrenih vezi, temveč odnose narekuje denar, spretno poveže z današnjim družbenim trenutkom, ko goljufija in utaja davkom postajata nacionalna dejavnost. Spretno prepleta intimno družinsko tematiko in kritiko sodobnega družbenega trenutka. Na duhovit način problematizira staranje v sodobni družbi ter hitro pozabljanje grehov v aktualnem slovenskem političnem in gospodarskem prostoru.
Mama Ana je v domu za ostarele in se skupaj z drugimi starci pretvarja, da je dementna. Dementna postane, kadar se želi znebiti nadležnih obiskov svoje hčerke. Sanja o Grenlandiji, ki zanjo predstavlja pobeg iz doma za ostarele, Grenlandija so zanjo sanje o še eni življenjski avanturi. Idealen trenutek za pobeg iz doma za ostarele se ji ponudi, ko ponjo pride vnuk Matija, novodobni tajkun in goljuf, ki ga preganjata država in davčna služba. Babici predlaga idealen načrt – vse svoje premoženje bo napisal nanjo, da mu ga država ne bo zaplenila, babica pa mu bo kasneje vse vrnila. Seveda se stvari zapletejo, saj mama Ana ni nebogljena dementna starka, temveč prebrisana gospa, ki vnuku pripravi hudo lekcijo – če ga niso kaznovale državne institucije, ga bo za njegove goljufije "ogoljufala" babica, ki je zaradi svoje starosti že odpisana.
Avtor komedije Grenlandija v razgibanih, duhovitih in tekočih dialogih prepleta komedijo in družbeno angažirano satiro, na komičen način razkriva anomalije sodobnih intimnih in družbenih odnosov ter nam ponuja vpogled v sodobno slovensko stvarnost.