SLG CeljeSLG Celje

Aktualno


VPIS V STARTBOKS 2.0

Slovenski ljudsko gledališče Celje tudi v sezoni 2024/2025 vabi mlade gledališke ustvarjalke in ustvarjalce pa tudi tiste, ki to še niste in bi želeli postati, k vključitvi v platformo STARTBOKS
Delo bo potekalo od septembra 2024 do junija 2025, urnik pa bomo skupaj zastavili tako, da bo omogočil najvišjo možno stopnjo vključevanja. 

Platforma zajema raznovrstne oblike vključevanja v gledališče:
- gledališki studio – razvoj lastne gledališke ustvarjalnosti in javna predstavitev
- ogledi predstav – razvoj zmožnosti gledanja, doživljanja in razumevanja gledališča 
- pomenki o predstavah – izražanje lastnega mnenja in medgeneracijska izmenjava stališč
- pisanje o predstavah – izbirna dejavnost 

Umetniško izražanje je poleg magije, teologije, filozofije in znanosti eden od človekovih simbolnih jezikov in je staro toliko kot civilizacija. Likovne upodobitve, ustvarjanje zvoka, pripovedovanje zgodb, uprizarjanje fiktivnih ali realnih dogodkov iz človeškega ali božanskega sveta služijo za osmišljanje sveta in našega bivanja v njem, obenem pa so kot komunikacija tudi eden od načinov vstopanja v svet. Sveta ne spreminjajo, temveč ga plastijo, z uporabo metafore mu dodajajo okus.  
To je najbolj razvidno v uprizoritvenih umetnostih, pri katerih je stik umetnikov in občinstva neposreden. Zgodba, ki jo upodabljajo igralci, se dotakne gledalcev, ki jo, nanašajoč se na svoje intimne pretekle izkušnje, prevajajo v lastno spoznanje. Zato smo platformo za mlade zasnovali kot celovito vadnico empatičnega doživljanja, občutljivosti, čudenja, radovednosti, ustvarjanja in doživljanja lepega, odpornosti proti konformizmu in brezbrižnosti, razkrivanja globlje resnice, uporabe metafore kot možnosti sporočanja, pomena zgodbe in umetniške imaginacije, visoke stopnje participacije posameznika v (gledališki) skupnosti. 

Navodila
Več informacij: mojca.redjko@slg-ce.si; 051 24 11 73
Naslov za prijavo: mojca.redjko@slg-ce.si 
Rok za prijavo: 23. september 2024
Informativno srečanje: 30. september 2024 ob 14.30

Spodbuda 
Dobrodošel je vsakdo, ki ga vznemirja gledališče. Predznanje ni pogoj. Avdicij ne bo. 
Udeležba je brezplačna.