SLG CeljeSLG Celje

Sklep žirije 31. Dnevov komedije

Strokovna žirija v sestavi Alenka Kraigher  (predsednica), Evelin Bizjak in Tin Grabnar  je podelila naslednje nagrade:


ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA
Vesna Pernarčič za vlogo Antonie, brezposelne v komediji Vse zastonj! Vse zastonj! v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.
Vesna Pernarčič je z vlogo Antonie v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! PG Kranj ustvarila zaokroženo in polnokrvno igralsko stvaritev. V svoji interpretaciji spretno preigrava različna čustvena stanja in vešče uporablja igralska orodja komedije. Njen nastop odlikujejo natančno odmerjen ritem, razgibana govorna in telesna izraznost ter vseprisoten igralski užitek. S karakterizacijo iznajdljive in drzne ženske, postavljene v težko finančno situacijo, gradi na specifikah komičnega, hkrati pa nikoli ne zapade v površinskost ali stereotipizacijo. Z izrazitim občutkom za komedijo je Vesna Pernarčič izoblikovala avtentičen lik, ki bogati režijske strategije in podpira sozvočno kolektivno igro.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT
Jurij Zrnec za vloge Brivca, Hilda in Hynkla v komediji Veliki diktator v izvedbi SNG Drama Ljubljana.
Jurij Zrnec je scela izkoristil potencial osrednje vloge v uprizoritvi Veliki diktator v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Ustvaril je niz raznolikih in izvrstno dodelanih komičnih likov, ki se z izrazitim avtorskim podpisom poigravajo s filmsko predlogo. Z natančnim občutkom za ritem lahkotno prehaja med večplastnimi karakterji in na odru slika razigrano dinamiko burlesknega. Njegov nastop, začinjen s pravo mero šarma in igrivosti, izkazuje mojstrsko obvladovanje široke palete različnih komičnih strategij. Preko fizične komedije, elementov pantomime, spretnega preigravanja govornih in čustvenih registrov ter navdihnjene uporabe žlobudravščine, je pred nami razgrnil sladko-grenko kompleksnost chaplinovske duše.

ŽLAHTNA REŽISERKA
Ajda Valcl za režijo proletarske komedije Vse zastonj! Vse zastonj! v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.
Ajda Valcl je z režijo proletarske komedije Vse zastonj! Vse zastonj! v izvedbi PG Kranj dokazala, da mojstrsko obvlada žanr klasične komedije. Z natančnim razumevanjem dramske predloge ji je uspelo sestaviti celo paleto učinkovitih dramskih situacij, ki vseskozi držijo gledalčevo pozornost. Skrbno je načrtovala ritmiko uprizoritve, ki je pri komedijah izjemnega pomena, in pri tem hkrati pustila dovolj prostora za močne igralske kreacije. Na prvi pogled preprosta režijska ideja se kmalu izkaže za izjemno učinkovit poligon, ki omogoča, da vsebinski poudarki besedila zasijejo v vsej svoji moči. Pri tem ves čas ostri družbeno kritične vidike dramskega besedila in vse komične situacije vzporeja z današnjim časom. S svojim ustvarjalnim delom nam je pokazala, da je režija komedije lahko večplastna, poglobljena, družbeno kritična in ustvarjalno navdihujoča.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU STROKOVNE ŽIRIJE
Komedija Vse zastonj! Vse zastonj! v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj.
Vse zastonj! Vse zastonj! v izvedbi PG Kranj je uprizoritev, ki ji uspe ustvariti učinkovito, polnopomensko in družbenokritično odrsko doživetje. Enostavna gledališka postavitev omogoča razigrane igralske kreacije, v katerih lahko zaživi vsebina dramske predloge. Z natančnim razumevanjem besedila, bistro zastavljenimi odrskimi situacijami in dinamičnim ritmom uprizoritve so ustvarjalci vzpostavili pripoved o delavkah in delavcih, ki se zaradi lastne ekonomske stiske odločijo za državljansko nepokorščino. Humorni zapleti situacijske komike so natančno premišljeni ter v nas poleg smeha sprožajo tudi družbenokritični premislek. Komika tukaj ni v funkciji smešenja posameznih likov in situacij, temveč z danes izjemno relevantno subverzivno močjo razbija in problematizira zastarele družbene vzorce. Ženske so tako postavljene v središčno vlogo sprevračanja konvencij patriarhalne družbe in upora proti izkoriščevalskemu sistemu kapitalizma. Uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! uspe dokazati, da je z veščim obvladovanjem principov klasične komedije, za katere se zdi, da v našem prostoru počasi izginjajo, mogoče ustvariti gledališki presežek.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA
Komedija Veliki diktator, ki ga poznamo po izjemnem filmu Charlieja Chaplina iz leta 1940, v izvedbi SNG Drama Ljubljana, v režiji Diega de Bree in z Jurijem Zrnecem v nosilni vlogi, je s strani občinstva prejel najvišjo oceno 4,8051.