SLG CeljeSLG Celje

Lev Nikolajevič Tolstoj

Oblast teme ali Samo s krempeljčkom se ujame, pa je ptička cela v pasti

(Власть тьмы, или Коготок увяз, всей птичке пропасть)

Režiserka Maša Pelko

Režiserka Maša Pelko
Drama v petih dejanjih
Premiera decembra 2022

vsebina
vsebina

Pavel Basinski je v izvrstni in nagrajeni biografiji Pobeg iz raja grofa Leva Nikolajeviča Tolstoja (1828–1910), misleca, pisatelja, politika in publicista, označil za eno najbolj mitologiziranih figur v ruski literaturi. Tolstoj je pri dvainosemdesetih zapustil ženo Sofijo Andrejevno, s katero je preživel oseminštirideset let in mu je rodila trinajst otrok, se odpovedal življenju plemiča in zadnjih sedem dni preživel na zakotni železniški postaji Astapovo, kjer je umrl za pljučnico.
Tolstoj je mojster realizma in eden največjih svetovnih romanopiscev, najbolj znan po romanih Vojna in mir in Ana Karenina
Dramo Oblast teme ali Samo s krempeljčkom se ujame, pa je ptička cela v pasti je napisal leta 1886, v obdobju, ko je pisal predvsem filozofsko-religiozne spise. Drama je bila v Rusiji prepovedana do leta 1902, a je do takrat kljub temu doživela številne neuradne uprizoritve. Ruski gledališki režiser Konstantin Sergejevič Stanislavski jo je želel uprizoriti že leta 1895, a je do uprizoritve prišlo šele leta 1902, Stanislavski je v njej nastopil v vlogi starega hlapca Mitriča.
Hlapec Nikita je mlad in neodgovoren, rad ima ženske. Zapelje in zapusti mlado siroto Marinko in se zaplete z gospodarjevo ženo Anisjo. Anisja s pomočjo Nikitove mame Matrjone, ki bi za sina naredila vse, umori svojega moža Pjotra in se poroči z Nikitom. Ko Nikita izve za Anisjin zločin, se mu žena zagabi. Zapelje pastorko Akulino, ki zanosi. Akulina rodi otroka, Anisja pa Nikita prisili v nov zločin. 
Oblast teme je pretresljiva upodobitev revščine in neizobraženosti ruskega kmeta, je strašljiva in pretresljiva slika ruske družbe konca 19. stoletja. Drama v ospredje postavlja vprašanje oblasti zla v življenju posameznika. Kako se zlo, ki ga stori en človek, razraste in vpliva na življenje mnogih drugih. Tragičnost življenja kmetov ni posledica prirojenega zla, temveč »oblasti teme«, ki prežema njihova življenja od rojstva do smrti. 

Drama v ospredje postavlja vprašanje zla v življenju posameznika.

nazaj