SLG CeljeSLG Celje

Novice


OB UPOKOJITVI ALJE PREDAN

S predstavo Žalostinke iz srca Evrope svoje delo v našem gledališču zaključuje dramaturginja Alja Predan.

Ob upokojitvi Alje Predan je Borut Smrekar zapisal:

Strokovnjakinja velikega formata

foto Jaka Babnik

S predstavo Žalostinke iz srca Evrope se od našega gledališča poslavlja priznana dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja Alja Predan. Njen prihod pred dobrimi petimi leti je za naš umetniški ansambel pomenil izredno strokovno okrepitev. 

Strokovnjaki z njenimi izkušnjami so redki. V svoji bogati profesionalni karieri je bila med drugim umetniška vodja Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici (danes Slovenskega narodnega gledališča), dramaturginja v Mestnem gledališču ljubljanskem in vodja gledališko-plesnega programa v Cankarjevem domu v Ljubljani. Od leta 2009 do 2017 je vodila osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje v Mariboru. Že precej okostenelo vsakoletno manifestacijo ji je uspelo temeljito prenoviti, ji vdahniti novo življenje in ji dodati mednarodno razsežnost.  

Njen dramaturški opus je izredno obsežen, saj je kot dramaturginja sodelovala pri več kot petdesetih uprizoritvah v vseh slovenskih gledališčih in v tujini. Ob tem se je posvečala tudi drugim dejavnostim, ki so povezane z gledališčem. Prevedla je približno šestdeset dram iz sodobne britanske, ameriške, srbske, hrvaške in poljske dramatike, poleg tega pa še teoretična dela, kot sta monografiji Teorije gledališča Marvina Carlsona in Zgodovina evropskega lutkarstva, 20. stoletje Henryka Jurkowskega. Je tudi soavtorica historično-ljubavnega igrokaza 1821, uprizorjenega leta 2000 v Mestnem gledališču ljubljanskem, urednica angleške izdaje Sodobna slovenska drama, od leta 1984 pa s prispevki o sodobni slovenski dramatiki sodeluje z avstrijsko-nemško edicijo Gregor/Dietrich Der Schauspielführer

Njeno strokovno delo je bilo opaženo tudi v mednarodnem okviru, saj so jo vabili kot predsednico ali članico strokovnih žirij na različne festivale, kot so Nova drama v Bratislavi, Sterijevo pozorje v Novem Sadu, Bitef v Beogradu, Marulićevi dnevi v Splitu, festival Božanska komedija v Krakovu in BeFestival v Birminghamu. Bila je tudi selektorica festivala Teden slovenske drame v Kranju, kuratorka slovenskega fokusa na 7. festivalu sodobne drame v Budimpešti in slovenskega fokusa na 6. festivalu sodobne drame v Bratislavi.  

Ob njenem impresivnem opusu tudi nagrade niso izostale. Med najpomembnejšimi so gotovo Grün-Filipičevo priznanje, ki ga podeljujejo na Tednu slovenske drame za dosežke v slovenski dramaturgiji, veliki bršljanov venec Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Glazerjeva listina Mestne občine Maribor in nagrada Vladimirja Kralja za življenjsko delo, ki jo za dosežke na področju kritiškega, teatrološkega, dramaturškega, uredniškega ter drugega strokovnega dela podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.  

Takoj po prihodu v SLG Celje je začela intenzivno delati, pri čemer je pokrivala vse gledališke žanre. V sezoni 2017/18 je bila dramaturginja pri predstavah Pesmi živih mrtvecev in Onjegin, v sezoni 2018/19 pri predstavah Kosovirja na leteči žlici, Ljudomrznik in Alarmi, sezono kasneje je podpisala dramaturgijo pri predstavah Vsak glas šteje in Očiščenje, v sezoni 2020/21 pri predstavah Laž in Bodi gledališče! in v sezoni 2021/22 pri komediji Pravi heroji. V letih 2018 in 2020 je bila selektorica festivala Dnevi komedije, svoj opus pa zaključuje v tej sezoni s predstavo Žalostinke iz srca Evrope.

Delo dramaturga je po naravi nehvaležno. Terja ogromno študija, znanja in potem še potrpljenja na vajah, a je ob uprizoritvi nepoznavalcu dramaturgov prispevek pogosto skrit, neviden. Veliko je odvisno tudi od tega, v kolikšni meri režiser in igralci upoštevajo dramaturgove napotke. Za dramaturške napotke Alje Predan vsekakor velja, da jih vsak moder gledališčnik vsaj temeljito premisli, če jih že ne v celoti upošteva. Njen strokovni prispevek v našem gledališču bo težko nadomestiti, saj je strokovnjakov njenega formata, žal, malo.     

                                                                                                          Borut Smrekar

 

Draga Alja, ob upokojitvi in na novih poteh ti želimo vse dobro!