SLG CeljeSLG Celje

Abonmajček 2022/23

Najboljše gledališke predstave za naše najmlajše (od 3. leta dalje) ob sobotnih dopoldnevih, opoldnevih in popoldnevih

3 vrhunske predstave za samo 15 EUR

SLG Celje
Avtorski projekt
MALA ELI
O željah, vlakih in drugih lepih rečeh 
Režiserka Mateja Kokol
Premiera 13. decembra 2022 

Eli se dolgočasi, za spodbudo si prepeva in sanjari. Zaljubljena je v vlake. Sanja, da bo nekega dne vozila čisto pravo lokomotivo, ki bo varno vlekla dolg niz vagonov, drvela kot strela in po vijugasti progi premagovala strme vzpetine, globoke prepade in dolge temne tunele. Zdaj pa je menda za to še premajhna pa prešibka pa premalo učena pa najbrž tudi … preveč deklica. Zato si o vlakih prepeva, o njih sanjari in jih opazuje skozi okno, kadar kateri pelje mimo. Kadar pa vlaki ne vozijo, se Eli posebej močno dolgočasi. Takrat se zasmili tudi Maksu. Starejši brat jo kdaj pa kdaj rad draži, še raje pa jo razveseli, saj se takrat Eli smeji, kot bi se kotrljali kraguljčki, vsa žari in dobre volje se naleze tudi sam. In kadar je Eli posebej žalostna, jo Maks povabi na čudežni železniški potep. Interaktivna predstava o dveh otrocih, ki ju dolgčas potisne v ustvarjalno izumljanje zgodb, se prelije iz resničnega v domišljijski svet skozi portal radovednosti, vztrajnosti, pozornosti, solidarnosti in sočutja. 

Koproducenti Art dance studio Portorož, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Kosovelov dom Sežana
Pa bratih Grimm
ŽABJI KRALJ IN RDEČA KAPICA
Gledališče Koper
Koreograf Siniša Bukinac
Premiera 21. avgusta 2021
Predstava traja 55 minut in ima krajši odmor.

Pravljici, ki sta ju pred skoraj dvesto leti med prvimi zapisala nemška jezikoslovca in pravljičarja, brata Grimm, in ju, prirejene okusu tedanjega meščanstva, prvič objavila v knjigi Hišne in otroške zgodbe, sta do danes doživeli številne animirane ter odrske in plesne priredbe, tudi v Gledališču Koper. Toda če koprski Žabji kralj v plesni »preobleki« še vedno govori o sklepanju kompromisov, o tem, da je treba dano obljubo izpolniti, med vrsticami pa tudi o odraščanju in dozorevanju, dobi Rdeča kapica v Bukinčevi koreografiji prijaznejšo, celo komično podobo, saj volk prizanese Rdeči kapici, prizanešeno pa je tudi volku, ki ne konča mrtev na dnu vodnjaka, temveč zaradi babičinih pesti odtava globlje v gozd in se nikoli več ne vrne.

Gledališče Koper
Renata Vidič
BARČICA
Režiserka Renata Vidič
Premiera 25. avgusta 2022
Predstava traja 30 minut.

Ogrodje interaktivne uprizoritve Barčica sestavljajo uglasbene slovenske ljudske in ponarodele pesmi, ki jih v zgodbo s poanto, da za otroško igro niso potrebne drage igrače, še manj pametni telefoni in računalniške tablice, povezuje vezni dialog med protagonistoma. Oba lika – deklica Katarina Barbara in deček Marko – pri svoji igri oživljata in osmišljata različne vsakodnevne, »navadne«, neuporabne, odslužene predmete in jim tako vdihneta novo življenje, z njimi ustvarjata junake in dogajalni prostor otroških pesmic. Ker gre za pesmice, ki jih večina otrok dobro pozna (Barčica po morju plava, Čuk se je oženil, ...), bodo otroci skupaj z igralcema pesmice lahko tudi zapeli, se naučili kakšno novo ali osvojili starejšo, že davno pozabljeno slovensko besedo (sova na vereji), ki jo bosta igralca otrokom tudi razložila.